gallery/gospelsongs-logo-black

#gospelsongs #frankenvrij #christiansongs #christianmusic #christelijkemuziek #lofprijs #opwekking #goededoelen

De beginjaren

Frank Craeninckx werd geboren te Tienen (België). Tijdens zijn zorgeloze jeugdjaren groeide hij op in een warm gezin met vier kinderen. Thuis was er steeds veel aandacht voor muziek en de ouders stimuleerden het bespelen van muziekinstrumenten. Adrienne, de moeder van Frank, was kleuterleidster en speelde piano in de klas. Van in de kleuterklas groeide het verlangen bij Frank om ook piano te gaan spelen.
'Als kind zat ik bij mijn moeder in de klas. Zij was kleuterleidster en speelde regelmatig piano. Ik vond het geweldig om op het tapijt te zitten en met mijn vriendjes te luisteren naar de liedjes die zij speelde. Mijn geluk kon niet meer op toen ik als tiener diezelfde piano van mijn moeder kreeg. Met de hulp van het ganse gezin kwam het instrument, via de wenteltrap, in mijn slaapkamer terecht. Daar begon mijn muzikale droom'..

Later volgden een aantal jaren muziekschool met naast de notenleer ook gitaar- en pianolessen. Al snel probeerde hij bestaande liedjes ‘op het gehoor’ na te spelen en te improviseren. Tijdens zijn tienerjaren genoot Frank van pop- en rockmuziek, fuiven en bijwonen van optredens.

Geloof, hoop en liefde

Op 17 jarige leeftijd werd Frank christen en dit door een opeenvolging van gebeurtenissen. Het samen bidden en samenkomen in kerken (zowel katholieke, protestantse en evangelische kerken) en het lezen in de Bijbel brachten een ommekeer in zijn leven en tegelijk vernieuwing in het beleven van het geloof en het maken van muziek.

De eerste optredens

Het verlangen om zelf liedjes te gaan schrijven en te gaan optreden groeide. Zo kwam er een eerste repertoire tot stand met eigen nummers met Nederlands- en Engelstalige teksten, aangevuld met enkele covers. Het genre beperkte zich tot kleinkunst en folk. Frank begeleidde zichzelf in die tijd met gitaar en mondharmonica. Er volgden enkele optredens op free podia, in kleine zaaltjes en ook in enkele kerken.


Singles en videoclip

In 1980 werd Frank benaderd door de Leuvense pop/rockband Interface, die op zoek was naar een nieuwe zanger. Het werd een zeer leuke en leerrijke periode met vele repetities en een aantal optredens, in jeugdhuizen en in verschillende gevangenissen. In 1983 verscheen de eerste single van Interface, getiteld ‘Memories’. In 1984 waren er enkele opmerkelijke optredens en deelname aan de ‘Rock Rally’ in ‘t Stuc te Leuven. De bandleden waren toen Peter Verplanken (gitaar), Marc Bauwens (gitaar), Kris Vleugels (bas), Fred Visée (drums) en Frank (zang).

Meer optredens volgden en in 1988 experimenteerde Frank veel met piano en schreef hij de song ‘Think about it’. Er werd besloten om deze song als 2de  single uit te brengen. Tevens kon de band een videoclip maken van ‘Think about it’. De clip werd mogelijk gemaakt en professioneel opgenomen met financiële steun van International Media Ministries (IMM), een Amerikaans  mediabedrijf met basis in de Brusselse regio. ‘Think about it’ was een aantal keren te zien op de Belgische nationale TV (toenmalige BRT) alsook in het buitenland, vooral in de V.S.

 

Nog meer optredens

Door de videoclip kwamen er nieuwe mogelijkheden om op te treden, nu voor een groter publiek en zo speelde Frank met Interface op enkele grotere evenementen en festivals zoals het Flevo-festival in Nederland en het Greenbelt-festival in Groot-Brittannïe.

 

Gospel, Praise & Worship

Na zijn huwelijk met Bea en met de geboorte van hun 3 kinderen brak er een nieuwe periode aan, ook wat het maken van muziek betreft. Het Interface avontuur liep ten einde en Frank legde zich toe op muziek-, zang- en koorleiding in de kerk. “Gospel muziek, praise & worship brengen ons in de tegenwoordigheid van God. In samenkomsten en kerken kunnen zingen met hart en ziel en mensen bemoedigen of troosten door zang en muziek, is mijn muzikaal doel geworden”.

gallery/crw_5891
gallery/crw_5962

John en Thelma De Cock waren jarenlang in België actief met radiowerk en verzorgden het wekelijkse radioprogramma 'Gospel Time' dat gedurende meer dan 10 jaar aangeboden werd aan vele vrije radio’s. De programma’s die opgenomen werden in een eigen studio, werden nadien verspreid en uitgezonden door een 40-tal vrije radio’s in België. Frank was gedurende die jaren één van de DJ’s van het radioprogramma. Het was een zeer boeiende periode waar alle medewerkers nog dankbaar aan terugdenken.​​​​​​​

 

gallery/crw_5897

In 2005 ontstond het verlangen om een nieuwe, eigen gospel CD te maken, met een selectie uit Franks eigen repertoire en vooral nieuwe songs en dit alles ten voordele van daklozen en minderbedeelden. Deze nieuwe droom werd werkelijkheid in 2006. Met de hulp van zangers en muzikanten van verschillende kerken werd de CD ‘Gospel Songs – Frank & Vrij‘ opgenomen in Castle Studio te Kerkom (Boutersem, België). Bram Craeninckx, de oudste zoon van Frank en getalenteerd drummer, nam het slagwerk voor zijn rekening. Andere goede muzikanten, zoals Christiaan Carelsberg (gitaar), Heman Busschots (bas) en Philippe Vandeput (sax) stelden hun talenten eveneens ter beschikking. Verder kwam er vocale steun van zangers en zangeressen van verschillende kerken en gemeenten. En ook Franks jongste zoon, Simon, zong een solo in ‘Mosterdzaad’.

Iemand in de studio zei: “Het zal een mooie familie gospel CD worden”. Beter kan het resultaat niet omschreven worden. Met de CD was ‘Frank & Vrij’ geboren, een team dat bereid is om frank en vrij overal te gaan zingen voor het goede doel.

Het schrijven en componeren van de liedjes voor de tweede CD nam een paar jaar in beslag en het resultaat mag er zijn. ‘GOSPEL SONGS – INSIDE OUT‘ is opnieuw een CD geworden voor het ganse gezin, met vijftien eigentijdse liedjes rond geloof, hoop en liefde. Opnieuw werd gekozen voor Castle Studio (Hervé Martens) te Boutersem-Kerkom. Voor dit project kreeg Frank hulp van zangers en zangeressen (zowel uit katholieke, protestantse en evangelische kerken) en muzikanten die bereid waren om belangeloos het beste van zichzelf te geven. Simon Craeninckx (jongste zoon van Frank en Bea) had ondertussen de Tiense muziekschool doorlopen (notenleer en slagwerk) en is een getalenteerd drummer. Simon was uiteraard graag bereid om mee te werken in de studio. Met gastmuzikanten Tom Mualaba (gitaar), Simon Van den Bulk (bas), Simon Craeninckx (drum) en Bram Craeninckx (drum), Willy Horemans (klarinet), Erik Horemans (sax), Corrie Groen (sax), Pietro Maurizi (trompet), Christiaan Carelsberg (gitaar), Frans Ost (mondharmonica) en Frank (piano, strings) stond er een stevige gelegenheidsband klaar in de studio. Zestien koorleden, met o.a. koorleden uit Christengemeente Emmanuel Haacht én het Sint-Jan koor te Binkom o.l.v. Bartel Wilms, gaven hun volle medewerking. Al dit enthousiasme klonk duidelijk door de liedjes heen en resulteerde in een nieuwe, mooie CD met vrolijke, bemoedigende en troostende liedjes voor jong en oud.

gallery/afbeelding links biografie onder gospel songs cd
gallery/crw_5903

Er volgden opnieuw verschillende optredens in kerken. Zelfs kwamen er uitnodigingen uit Bonaire (Nederlandse Antillen) en Finland om er te gaan zingen. Het werden muzikale avonturen die Frank altijd in zijn hart zal blijven koesteren.  De reacties op de eerste CD waren hartverwarmend en met de opbrengst werd een project voor wees- en straatkinderen financieel gesteund. Er kwam al snel vraag naar een tweede CD met nog meer nieuwe vrolijke en bemoedigende gospelliedjes voor ‘jong en oud’.

Tot slot

In het leven moeten wij soms door moeilijke tijden. Niemand blijft gespaard van pijnlijke momenten die in onze harten ‘krassen en barsten’ kunnen veroorzaken. Sommige littekens dragen wij een leven lang mee. Maar zoals er nieuwe muziek uit een oude piano vol krassen en barsten kan klinken, zo is God in staat om ons nieuw leven te geven en ons iedere dag te helpen, ondanks alle strijd en pijn.

Mijn gebed is dat deze muziek nieuwe blijdschap, bemoediging, troost en nieuwe hoop mag brengen. Overal waar het nodig is.

Frank

gallery/frank aan piano

Inside Out

Close to me

Gospel Time

​​​​​​​In juni 2000 werd Frank uitgezonden door Christengemeente Emmanuel te Haacht om deel te nemen aan een bijzondere conferentie in de VS voor zangers en muzikanten. De Brownsville Worship & Intercession Conference vond plaats in een grote kerk van Assembly of God te Pensacola, Florida. Het was in menig opzicht een bijzondere en leerrijke ervaring en een aansporing om de eigen talenten nog meer en beter te gebruiken. Sinds 2000 stelt Frank zich beschikbaar om zowel katholieke als protestantse vieringen muzikaal te ondersteunen. Dit geheel belangeloos en eenvoudig, met een hart voor mensen. Helemaal solo of met steun van vrienden, zangers en muzikanten, al naargelang de behoefte en vraag van de kerkgemeenschap. ‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ is echter een motto dat ook voor Frank geldt, op muzikaal vlak. Het verlangen groeide om een muziek team samen te stellen en te kunnen optreden, voornamelijk in kerken, voor jong en oud. Frank schreef een aantal nieuwe liedjes en vulde dat repertoire aan met bekende of onbekende gospel- of aanbiddingsliederen. Na de eerste optredens kwamen er algauw positieve reacties en vragen van mensen naar CD’s.

Frank & Vrij

Frankie’s Gospel Songs ten voordele van daklozen en minderbedeelden

Biografie
gallery/foto frank 2019 50procent
gallery/affiche close to me

Sociaal bewogen

In de jaren '80 ging Frank in op een uitnodiging om als hulp-aalmoezenier aan de slag te gaan (naast zijn professionele werkzaamheden) in de Hulpgevangenis te Leuven. In zijn vrije tijd bezocht hij gedetineerden en was er veel gelegenheid voor persoonlijke gesprekken en het geven van advies in moeilijke situaties. Voor de wekelijkse samenkomsten in de kapel nam Frank zijn gitaar mee. De aanwezigen zongen dan graag mee met bekende gospelsongs. Frank was gedurende 5 jaar zeer actief in deze waardevolle bediening.

In 2019, acht jaar na 'Inside Out', heeft Frank een aantal sterke liedjes klaar voor een nieuwe CD: Gospel Songs - Close to me. Dit nieuwe project kwam er enerzijds op (aanhoudende) vragen van mensen naar een nieuwe CD met vreugdevolle, bemoedigende en troostende Gospel Songs. Anderzijds was er het verlangen om opnieuw iets te doen ten voordele van de daklozenhulp en voedselbank te Brussel (zie 'Projecten').

Voor de opnames werd deze keer samengewerkt met Studio-E. Deze samenwerking bleek een schot in de roos.

Voor 'Close to me' kon Frank (piano, strings, orgel) beroep doen op een aantal uitstekende muzikanten: Matt Swanton (elektrische gitaar), Yuri Visée (akoestische gitaar), Simon Davidse (basgitaar), Simon Craeninckx (drums), Tom Torbeyns (drums), Lieve Keymolen (viool), Pietro Maurizi (trompet), Corrie Groen (saxofoon), Koen Buntinx (sopraansax), Marc Coppe (elektrische gitaar) en Christiaan Carelsberg (elektrische gitaar). Er werd een enthousiast gelegenheidskoor samengesteld en kwam er hulp van vrienden en familie. Iedereen gaf het beste van zichzelf tijdens de repetities en de opnames. Wat een geweldig avontuur.

De nieuwe liedjes zeggen opnieuw waar het bij Frank om gaat: dankbaarheid voor het leven, genieten van de kleine dingen, zorg dragen voor je medemens, streven naar vrede en het ervaren van de liefde van God in de ups en downs van het leven. Zijn muzikale roeping is om mensen en kerken te dienen, te helpen en te zegenen met zang en muziek.

Haal deze CD in huis en laat je bemoedigen en inspireren door de nieuwe liedjes die vanuit het hart geschreven zijn en je niet onberoerd zullen laten.